Pressmeddelande -
Premiär för Mattisskogen, rövare och oknytt i Astrid Lindgrens Värld
På onsdagen ordnade Astrid Lindgrens Värld en förhandsvisning av den nya Mattisskogen och några lyckliga personer på plats fick uppleva parkens största satsning någonsin. Den 14 meter höga Mattisborgen med bl.a. Glupafallet, Vargklämman och den trolska Mystiska skogen gör den nya miljön Mattisskogen till en sagolik upplevelse.
Vi fick se en föreställning om Ronjas födelse med dundrande åskoväder, helvetesgapet som uppstår när Mattisborgen spricker och Mattis som kommer inridande på häst. För att publiken bättre ska kunna se vad som utspelar sig i borgen sänks två av borgens väggar ner i marken mitt under föreställningen.
Det bästa sättet att ta sig till Mattisborgen är att börja i Vargklämman. Här gäller det att gå tyst och försiktigt så att det inte faller ner några stenar. Sedan fortsätter man på träbron som går genom den Mystiska skogen, där man kan få syn på lysande ögon från olika väsen eller trolltyg genom dimman. Därefter går man upp för backen bredvid den gamla ruinen där man kan prova olika medeltida lekar. Och plötsligt uppenbarar sig den stora och spektakulära Mattisborgen. På publikkullen framför borgen finns det stora Glupafallet, med en fallhöjd på fyra meter. Här hittar man också Björngrottan som man kan gå in i, om man törs.
Mattisborgen består av tre våningar. På mittenvåningen hittar man stensalen med bord och stolar och den stora sovsalen. I källaren finns fängelsehålan och en gästabudssal. När man kommer upp till övervåningen hittar man ytterligare rum och sovrum. Högst upp i det 14 meter höga tornet bor Skalle-Per. Här kan man provligga hans säng, om han inte själv är där.
Rummen är inredda med tidstypiska möbler, föremål och fungerande eldstäder för att uppnå en medeltida känsla. När man kommer ut från borgen kan man gå in i stallet, titta på smedjan och gå omkring i kryddträdgården där det växer läkande växter. I hela Mattisskogen kan man titta, röra och känna på allting och prata med karaktärerna.
- 2009 när vi invigde det nya området för Pippi Långstrump sa vi att vår ambition är att bli en av de ledande parkerna i Europa när det gäller tematiserade upplevelser i sagomiljöer och därigenom skapa en känsla av att allt är på riktigt. Med nya Mattisskogen har vi nu tagit ytterligare ett stort steg i den utvecklingen. En liknande attraktion som vår nya miljö Mattisskogen finns bara i en handfull parker runtom i världen. Till skillnad från många andra parker får barnen som besöker oss röra sig överallt där vi rör oss. Detta är unikt och gör att barnen känner att det blir på riktigt. Satsningen på den nya miljön ligger även helt rätt i vår strävan att bli en av de ledande höstlovsdestinationerna i landet. I höst utökar vi därför antal öppetdagar under helgerna i september och kommer naturligtvis att ha den nya Mattisskogen igång. På höstlovet 2011 kommer nya Mattisskogen att presenteras som en separat kvällsföreställning där vi på ett fantastiskt sätt kommer att kunna använda ljus och eld till att skapa en spektakulär föreställning, säger parkens vd Mikael Ahlerup.
För mer information om Astrid Lindgrens Värld gå in på www.alv.se
Ämnen
Kategorier
Regioner
Astrid Lindgrens Värld är en teaterpark där besökarna kan uppleva Astrid Lindgrens sagofigurer i sina riktiga miljöer. Parken som grundades 1981 är belägen i Astrid Lindgrens födelsestad Vimmerby. Astrid Lindgrens Värld har varje år ca 450 000 besökare, varav drygt 30 procent ifrån utlandet. Parken har öppet från maj till augusti och helger i september, samt på det svenska och danska höstlovet. Under högsäsongen har Astrid Lindgrens Värld cirka 350 medarbetare, varav 125 arbetar inom teaterverksamheten. Astrid Lindgrens Värld AB omsatte år 2010 128 miljoner kronor. Bolaget ägs av Saltkråkan AB (84 %) och Vimmerby kommun (16 %).