Pressmeddelande -
Marit Törnqvists konstnärsgärning sammanfattas i en stor utställning på Astrid Lindgrens Näs.
Den 29 juni invigs utställningen En lycklig ö – 30 år av ord och bild med illustratören och författaren Marit Törnqvist. Utställningen handlar om berättelsens kraft, Marits konstnärskap och engagemang för en bättre värld och hennes alldeles unika relation till Astrid Lindgren.
1989 debuterade Marit Törnqvist som illustratör av Astrid Lindgrens När Bäckhultarn for till stan. Efter det samarbetade de intensivt under många år, inte minst när Marit Törnqvist skapade miljöerna till Sagotåget på Junibacken i Stockholm. Nu – 30 år och ett helt konstnärsliv senare – kommer en ny bok där Marit Törnqvist illustrerar Astrid Lindgrens vaggvisa, Alla ska sova. Samtidigt som Marit Törnqvists konstnärsgärning sammanfattas i en stor utställning på Astrid Lindgrens Näs.
– Det känns fantastiskt att ställa ut här. För även om Astrid inte lever längre så finns hon ofta med som en röst i mitt huvud som kan ge mig goda råd. Därför är det så fint att ställa ut på platsen där hon växte upp, säger Marit Törnqvist på telefon från Amsterdam där hon bor stora delar av året.
I utställningen får vi flera inblickar i deras unika relation – som att tioåriga Marit hoppade i höet tillsammans med en då 65-årig Astrid Lindgren.
– Det lärde mig att man inte behöver sluta leka, man kan fortsätta även om man är 65 år, säger hon med ett skratt.
Marit Törnqvist har illustrerat både egna och andras berättelser, fått många prestigefyllda uppdrag och vunnit en rad priser och utmärkelser för sina böcker. Utställningen består av många originalillustrationer men här skildras också själva arbetsprocessen. Besökaren får kika in i Marits ateljé, se hur arbetet med en bok växer fram, ta del av ”misslyckade” bilder som Marit valt bort och själv prova på olika illustrationstekniker. Här möter vi också saker som är gemensamma för Astrid Lindgren och Marit Törnqvist: längtan tillbaka till barndomen, pendlingen mellan ljus och mörker och engagemanget för en bättre värld.
– Jag försöker att hålla på med saker som berör mig, som känns väsentliga på ett eller annat sätt, säger Marit Törnqvist.
Hennes drivkraft har lett henne till att hålla workshops med barn i såväl djungeln i Surinam som i slumkvarteren i Teheran.
– Tecknandet är fantastiskt på det sättet. Det blir som en bro, det är en i princip ordlös konstform som fungerar överallt.
2016 tog Marit Törnqvist initiativet till att 30 000 bilderböcker på arabiska delades ut till nyanlända flyktingbarn i Sverige och nu är hon engagerad i afghanska flyktingars tuffa situation.
– Det är lite av en upptäcktsfärd jag håller på med. Det är inte så att jag vet vad jag ska göra härnäst, men väldigt mycket av mitt arbete handlar om min tro på att det hjälper barn att berätta om sig själva oavsett om de tecknar eller skriver och utifrån det reflektera över sina egna upplevelser.
- Genom att planera utställningen tillsammans med Marit, har jag mött en författare med enormt engagemang och med en hög ambition. Det känns roligt och viktigt att berätta om bredden av hennes arbete, säger Anneli Karlsson producent på Astrid Lindgrens Näs.
Utställningen "En lycklig ö" öppnar på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby den 29 juni och pågår till den 3 november. Utställningen produceras av Astrid Lindgrens Näs i nära samarbete med Marit Törnqvist.
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Regioner
Astrid Lindgrens Näs är ett besöksmål i Vimmerby – mitt i den miljö där Astrid Lindgren växte upp. Det var här på Näs som hon klättrade i sockerdricksträdet och lekte ”sickenblås” och ”inte-stöta-golvet” med sina syskon. Det var här hon hoppade i hö och lyssnade till sagor i Kristins kök. Kulturkvarteret Astrid Lindgren Näs AB skapades till 100-årsminnet av Astrid Lindgrens födelse, av Vimmerby kommun som också var ägare av bolaget. Sedan 31 mars 2017 har bolaget övergått i Astrid Lindgrens Världs AB ägo. Astrid Lindgrens Näs uppgift är, enkelt uttryckt, att driva och utveckla ett besöksmål i Vimmerby, med Astrid Lindgrens gärning som grund.